Малко по-ниска е избирателната активност на изборите в Германия днес в сравнение

...
Малко по-ниска е избирателната активност на изборите в Германия днес в сравнение
Коментари Харесай

По-слаба активност в Германия радва популистите и поставя под въпрос бъдещата коалиция

Малко по-ниска е изборната интензивност на изборите в Германия през днешния ден спрямо тази на парламентарния избор през 2013 година, съобщи БНР.

Към 15 ч. българско време, 4 часа преди затварянето на урните, тя е 41.1%.

Предвид пропорционалната изборна система, по-ниската изборна интензивност в този момент облагодетелства популистите от " Алтернатива за Германия ".

Очаква се след изборите броят на партиите в Бундестага да се усили от 4 на 6, което ще затрудни сформирането на съдружно държавно управление, в което се чака министър председател за четвърти път да е Ангела Меркел.

Първите предварителни резултати от вота се чакат след час.

Над 40 партии с общо 4828 претенденти вземат участие в изборите. Това е рекорден брой, който е с 400 повече от 2013 година Последните допитвания, от предходната седмица, демонстрираха постоянна преднина на консервативния блок, формиран от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и баварския Християнсоциален съюз (ХСС). Консерваторите разполагат с поддръжка от 34-37%, следвани от социалдемократите и някогашния ръководител на Екологичен потенциал Мартин Шулц с 21-22%. Подкрепата към Меркел отслабна през последната седмица. В същото време социолозите оповестиха, че съгласно изследванията до последния миг всеки трети немец към момента не е решил за кого ще гласоподава.

Според последните изследвания " Алтернатива за Германия " има поддръжката на 10-13 % от гласоподавателите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР